De Branchevereniging van Dyslexiezorgaanbieders maakt zich zorgen over de trage voortgang en het gebrek aan urgentie rondom de uitvoering van het Verbeterplan Aanpak Dyslexie. De branchevereniging roept daarom de Staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport en de Staatssecretaris van Funderend Onderwijs in een brief op om de uitvoering van het plan meer urgentie te geven en hiervoor de handen ineen te slaan.
Het plan, dat al op 12 juli 2023 naar de Tweede Kamer is gestuurd, bevat maatregelen om de lees- en spellingondersteuning in het primair onderwijs te verbeteren en de samenwerking tussen onderwijs, dyslexiezorgaanbieders en gemeenten te versterken. Sindsdien is er echter weinig voortgang geboekt en zijn de afgesproken deadlines niet gehaald.
Miranda van Esch, voorzitter van de BDZA: “We waren positief over het feit dat het plan van aanpak erkende dat een groep kinderen onvoldoende profiteert van de extra ondersteuning die scholen bieden. Wel waarschuwden we voor het ontbreken van een langetermijnvisie. Die is inmiddels helemaal uit het zicht verdwenen nu zelfs de doelstellingen voor de korte termijn niet gehaald worden. Dit is zorgwekkend voor zowel de kinderen als de professionals in de dyslexiezorg.”
Gespecialiseerde dyslexiezorg wordt vaak ten onrechte als voorbeeld aangehaald van lichte zorg, waarbij direct de vraag wordt gesteld of bekostiging van professionele hulp via de Jeugdwet wel noodzakelijk is. Juist in dit licht is het extra zorgelijk dat er geen urgentie is om de verbeteraanpak dyslexie verder vorm te geven.
De BDZA is bereid om actief bij te dragen aan de Hervormingsagenda Jeugd. Alle leden van de BDZA beschikken over het NKD-Keurmerk. Dyslexiezorg is een van de meest geprotocolleerde vormen van zorg binnen de Jeugdwet. De vereniging geeft aan juist daarom graag als voorbeeld te dienen. Ook willen zij meedenken over bijvoorbeeld het vereenvoudigen van aanbestedingen, de kostprijsopbouw en het delen van kennis over preventie.
Miranda van Esch: “De hele zorgketen voor kinderen met ernstige dyslexie moet goed functioneren. We willen onze verantwoordelijkheid blijven nemen, maar dit kan alleen als we de handen ineenslaan. Wij zijn slechts een schakel in die keten. De huidige vertraging is onacceptabel voor de kinderen en ouders die afhankelijk zijn van tijdige en passende zorg.”
Onderstaande brief is in kopie aan beide bovengenoemde commissies verstuurd.
